Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Úvaha- Čert a Mikuláš

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Úvaha Čert a Mikuláš


Už jako malá jsem pravidelně v den sv. Mikuláše sedávala na schodech a plna očekávání, radosti a touhy se těšila, co mi letos Mikuláš přinese za sladkosti. Ale přes tu velkou radost, jsem se ale bála, jestli čert ví tom, jak jsem maminku někdy zlobila. Nebyla jsem vždy poslušná a moc dobře jsem to věděla. To víte, když má malé děcko dostat od čerta brambory místo čokolády, není mu do smíchu.
Lidé si často kladou otázku, zda je nutné svátky,jako je například čert a Mikuláš, udržovat. Já se domnívám, že v dnešní době většina svátků vymizela. Zůstaly už jen ty, které lidem nejvíce vyhovovaly, ale i ty zbylé si lidé změnili ve vlastní prospěch.
Původní myšlenkou svátku sv. Mikuláše bylo to, že chodil společně s čertem a andělem od domu k domu a šířil křesťanství a lásku. Mikuláš byl symbolem absolutního dobra, radosti a pohody, kterou rozdával těm, ke kterým zavítal. Lidé ho měli rádi a za odměnu mu dávali malé dárky. Byla to první koleda a předzvěst Vánoc.
Dnes je tomu naopak. Přestože pořád „chodí Mikuláš“, lidé si ho musí pro své děti objednávat a zaplatit. Dárky nedává rodina jemu, ale on je naděluje jim. V dnešním přetechnizovaném světě je svátek sv. Mikuláše určen především dětem. V ten den jsou plni očekávání, co jim Mikuláš nadělí, kdežto rodiče tento den vidí jen jako další starost.
Podle mého názoru, je svátek sv. Mikuláše klíčem Vánoc. Probouzí vánoční náladu a očekávání příchodu nového roku. Každý to cítí jinak. Pro mě ale navždy zůstane den sv. Mikuláše vzpomínkou. Když uslyším zvuk zvonku z mikulášské hole, vzpomenu si na své dětství plné radosti, padající sněhové vločky a pohodu přicházejících Vánoc.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT